Page 38 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 38

31
In de jaren negentig wordt thuiswerken en het idee van de ‘vrije werknemer’ in Amerika een echte hype. Telecommunicatie-expert Gil Gordon promoot het gedachtegoed van telewerken en het omschakelen van management van toezicht naar resultaatgericht management. Hij verspreidt een bumpersticker met de tekst ‘Work Naked, Work at Home’. Dit wordt later in reclame-uitingen gekopieerd door Vodafone.
 Een vroeg voorbeeld van een bedrijf dat inspeelt op het nieuwe werken is Interpolis. Bij de bouw van het hoofdkantoor in Tilburg in 1996 besluit Interpolis de kantoorruimtes in te richten voor het nieuwe werken. De werkplekken zijn aangepast aan de activiteit die je verricht. Het idee is dat je van werkplek wisselt als je een andere activiteit gaat doen. De focus op flexibel werken leidt tot 30% minder kantoorruimte.
Flexibele organisatie
Philips Halfgeleiders maakt in 1991 de transformatie van een bureaucratische organisatie naar een ‘flexible firm’. Deze term, bedacht door Jon Atkinson in het Engeland van Thatcher, is controversieel vanwege de massaontslagen.


   36   37   38   39   40