Page 40 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 40

Voor de Nederlandse digitale dienstverlener Incentro is splitsing van bedrijfsonderdelen één van de uitgangspunten van het bedrijfsmodel. Splitsen zorgt voor nieuwe kansen en levert hierdoor weer geluk op voor de medewerkers.  
Het concept Corporate Cannibalism sluit aan bij de strategie van splitsing. Bij Corporate of Market Cannibalism introduceert het bedrijf nieuwe producten in een markt waar zijn eigen producten al een goede positie hebben. In feite concurreren de nieuwe producten met de eigen gevestigde
producten. Hiermee wordt innovatie binnen het eigen bedrijf gestimuleerd. De mobiele telefoonmarkt is daar een voorbeeld van, merken brengen regelmatig een nieuwe versie uit die concurreert met de oude versie. Gillette Senzor gebruikt die strategie ook, door om de paar jaar een nieuw merk scheerbeleving te introduceren, dat concurreert met het eigen oude merk. Toch binden ze hiermee een vaste groep gebruikers aan zich, die anders wellicht bij de concurrent naar iets nieuws zou zijn gaan zoeken.
New World of Work
Onder invloed van globalisering en technologieontwikkelingen vindt er een transitie plaats van een producteconomie naar een diensteneconomie. Kennis speelt een steeds grotere rol. In 2005 krijgt het concept Het nieuwe werken een boost door de vertaling van het pamflet ‘The New World of Work’ van Microsoft directeur Bill Gates, met als Nederlandse titel: ‘Digitale werkstijl: het nieuwe werken’. Gates beschrijft hierin de nieuwe mogelijkheden van werken met gebruik van sociale media en ICT. Het nieuwe werken kent volgens Gates vier belangrijke kenmerken: 1. verantwoordelijke en vrije werknemers 2. sturen op resultaat en niet op methode 3. plattere hiërarchie en 4. ondersteunende faciliteiten om deze nieuwe manier van werken mogelijk te maken, zoals ICT, (tele)communicatiemiddelen en flexplekken.
 33

   38   39   40   41   42