Page 42 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 42

Anti-autoritair werken
Bij adviesbureau Pentascope, opgericht door Engbert Breuker, staat de verantwoordelijke en vrije werknemer al vanaf de oprichting in 1991 centraal. Bij Pentascope gaat uit van het idee dat mensen het verschil maken. Aandacht voor werknemers, of liever gezegd collega’s of vrienden is er dan ook volop. Pentascope kent geen functies, alleen helpers, leiders en strategen. Mensen worden ingezet op basis van hun talent en passie. Het credo ‘jezelf zijn’ wordt tijdens sollicitatiegesprekken gehanteerd voor het aannemen van nieuwe mensen. Deze manier van werken leidt in 2005 tot de titel van ‘Beste Werkgever’ en ‘Beste adviesbureau van Nederland’. Consultancybureau Finext werkt sinds de oprichting in 1999 als netwerkorganisatie. Het wil een dynamische en inspirerende club zijn, waar geen ruimte is voor managers en betutteling, hiërarchie en onnodige bureaucratie. Zelfs heldere functieomschrijvingen zijn uit den boze. Elke werknemer bepaalt zijn eigen salaris en iedereen kan een project leiden, de receptie overnemen of administratieve taken verrichten.
Met de komst van een nieuwe generatie werknemers, de Millennials, ontstaat er meer nadruk op deze anti-autoritaire manier van werken. Millennials, geboren tussen 1980 en 2000, hebben een andere invulling van het concept werk dan de generaties voor hen. Karin Manuel publiceert in 2017 het boek ‘Futuring Organisations for Millennials’, over hoe je als werkgever Millennials kunt aantrekken én behouden. Millennials zijn flexibel, kiezen niet voor een baan voor het leven, maar voor een baan of project waar ze zich tijdelijk mee verbonden voelen. Ze willen iets neerzetten en
bijdragen aan de wereld waarin zij leven. Zij willen meer vrijheid, hechten veel waarde aan het ontwikkelen van de eigen vaardigheden en een goede werk-privé balans, zijn opener over hun wensen en hebben minder met hiërarchie. (Lees meer over Millennials in het hoofdstuk The Futureproof Organisatie). Ambitieuze studenten denken eerder aan een eigen bedrijf dan aan een carrière bij een groot bedrijf.
 35


   40   41   42   43   44