Page 44 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 44

 Omschrijving van het nieuwe werken anno 2017
Het nieuwe werken gaat over het faciliteren en vertrouwen van medewerkers bij de inrichting en uitvoering van hun taken. Flexibele werktijden bieden medewerkers de gelegenheid om zelf de balans werk- privé in te richten. Thuiswerken is ook een optie. Medewerkers sturen zichzelf aan en worden op resultaat beoordeeld, op eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Het nieuwe werken gaat vaak samen met een andere infrastructuur, zoals een open office of flexibele werkplekken. Bij het nieuwe werken hoort een flexibele en innovatieve organisatie, die zich aan kan passen aan de omstandigheden. Vaak is er sprake van een kleine, vaste kern medewerkers, met daaromheen een grotere schil van flexibele werkers, zoals zzp’ers.
Tips
Wilt u meer ruimte geven aan de wensen van uw werknemers op het gebied van werktijden vrije tijd en tegelijkertijd de ontwikkeling van uw medewerkers stimuleren? Bij de Universiteit van Amsterdam kunnen wetenschappelijk medewerkers in aanmerking komen voor een sabbatical leave met doorbetaling van salaris voor maximaal zes maanden. Ze kunnen de sabbatical gebruiken om een nieuw onderzoeksproject op te zetten of om een proefschrift of publicatie af te ronden. Ook iets voor uw organisatie?
www.uva.nl/over-de-uva/werken-bij-de-uva
Door werknemers flexibel te laten werken, afwisselend thuis en op kantoor, kunt u besparen op de reiskosten en kosten van een kantoorwerkplek. Technologiebedrijf Hewlett Packard ging terug van 9 kantoren naar 1 kantoorruimte, waardoor de kosten voor werkplekken van 8.200 euro per werknemer naar 4.200 gingen en er ruim 120 ton aan CO2- uitstoot bespaard kon worden in slechts 4 maanden.
www.facilitaire-info.nl/management/091017
Wilt u weten of u nog verbeteringen kunt doorvoeren met betrekking tot het nieuwe werken? Diverse websites geven specifieke informatie.
www.overhetnieuwewerken.nl www.werken20.nl
    37

   42   43   44   45   46