Page 76 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 76

 Omschrijving van diversiteit anno 2017
Diversiteit op de werkvloer gaat over het bewaken van een diverse samenstelling van de medewerkersgroep in een bedrijf en het creƫren van voorwaarden om die diversiteit te garanderen. Diversiteit binnen de organisatie wil zeggen dat er een verscheidenheid aan werknemers werkzaam is, zowel wat betreft hun kenmerken als geslacht, religie, seksuele voorkeur, leeftijd en etniciteit, als hun competenties.
De kracht daarvan is dat binnen de organisatie vanuit verschillende invalshoeken gedacht en gehandeld kan worden, wat meerwaarde heeft voor bedrijfsprocessen en klanten. Tegelijkertijd maakt het de organisatie bestand tegen ontwikkelingen als vergrijzing en voorkomt het dat de organisatie de link met de samenleving kwijtraakt. Binnen een bedrijf dat diversiteit hoog in het vaandel heeft, zou weinig discriminatie moeten voorkomen. Ook krijgen alle medewerkers in een dergelijk bedrijf gelijke kansen voor promotie en ontwikkeling en gelijke betaling voor gelijk werk.
Tips
Werken er verschillende generaties werknemers in uw organisatie en wilt u uw organisatie generatie-proof maken? Hema maakt gebruik van de Generatie Tolerantie Scan, die de situatie voor verschillende generaties op de werkvloer evalueert en hierover een advies uitbrengt.
www.capsicumco.nl
Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers, vaak onbewust, vooroordelen hebben. Die kunnen tijdens de werving en selectie van nieuw personeel tot discriminatie leiden. Zo maken sollicitanten met een niet-westerse naam en ouderen minder kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Wilt u dat anders doen? De Gemeente Den Haag heeft een proef gedaan met anoniem solliciteren. De proef is zo goed bevallen, dat het nu definitief ingevoerd wordt.
http://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en- carriere/nieuws/anoniem-solliciteren-werkt-wel www.discriminatie.nl
   69


   74   75   76   77   78