Page 82 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 82

Braungart introduceert vervolgens een certificeringssysteem voor producten die volgens de cradle to cradle-filosofie zijn gemaakt. Zoals de stoelen van meubelfabrikant Herman Miller, waarbij alle materialen als grondstoffen voor een nieuwe productieketen kunnen dienen.
Vanaf 2010 speelt de Ellen Mc Arthur Foundation een belangrijke rol in de bewustwording van bedrijven rondom de circulaire economie. In Nederland zijn de overheid, diverse adviesbureaus zoals Circle Economy en diverse partnerschappen en bedrijven actief bezig met het implementeren van de circulaire economie. Met die circulaire economie hangen een aantal nieuwe businessmodellen en ideeën samen, die hierna beschreven worden.
Design
Een circulaire aanpak begint al voorafgaand aan het productieproces. Bij het ontwikkelen van het productontwerp (design) is het nodig constructies te bedenken waarbij de onderdelen voor 100% gerecycled kunnen worden, zonder kwaliteitsverlies. Dit nadenken over een duurzaam ontwerp wordt ook wel aangeduid met de term ecodesign. Hier worden in 2009 Europese normen voor vastgesteld. Ontwerpers moeten al bij het ontwerp van een product rekening houden met hergebruik van materialen en efficiënt gebruik van energie en water.
Daan Roosegaarde is zo’n jonge designer in Nederland die gericht is op de circulaire economie. Samen met bouwbedrijf Heijmans werkt hij bijvoorbeeld aan het project Smart Highway, met oplossingen voor een
interactieve, energieopwekkende, duurzame en slimme snelweg.
Levi’s brengt in 2010 een spijkerbroek op de markt onder de naam Water, die met 80% minder water wordt geproduceerd. Nike ontwikkelt een schoen die gemakkelijk uit elkaar kan worden gehaald en waarvan de onderdelen weer in een nieuwe productieketen terechtkomen.
 75   80   81   82   83   84