Page 84 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 84

Van bezit naar gebruik
Circulaire economie gaat over de shift van bezit naar gebruik. Een consument gebruikt het product, maar de producent blijft eigenaar van het product en zorgt ervoor dat de grondstoffen na gebruik opnieuw worden verwerkt in andere producten. Producenten ontvangen geen betaling meer per product, maar voor de prestaties verdeeld over de looptijd van het product. Xerox werkt al sinds 1959 met een leaseconstructie voor de kopieermachine, waarbij klanten betalen per kopie. Bundles verkoopt geen wasmachines, maar sluit abonnementen af, inclusief de benodigde hoeveelheid water en energie.
Binnen deze strategie, die ook product-as-a-service wordt genoemd, zijn verkopers resellers die geen producten meer verkopen, maar
integrale oplossingen aanbieden. Het gaat om de combinatie van fysieke producten, bijbehorende diensten en software die wordt aangeboden als een dienst of een ervaring. Als het product onverhoopt kapot gaat, is het de verantwoordelijkheid van de producent om het product weer werkend te maken. Dit stimuleert het produceren van gedegen apparaten, die lang meegaan, in plaats van een economie gericht op het kopen van nieuwe spullen. Het Zwitserse bedrijf Elite biedt bijvoorbeeld matrassen, uniformen, hotel- en ziekenhuistextiel en industriële doekjes in een servicepakket, zonder eigendom over te dragen. Architectenbureau RAU van Thomas Rau heeft zijn eigen kantoor ingericht volgens dit concept met onder andere lichturen van Philips, zituren van OCS+ Steelcase en loopuren van Desso tapijt.
Voor producenten van kleine, goedkope producten is producentenverantwoordelijkheid een uitdaging, vanwege de logistieke complexiteit en lage marge op de producten. Steeds vaker spelen afvalinzamelaars de rol van intermediair, zoals afvaldienstverlener en grondstoffen- en energieleverancier RENEWI/Van Gansewinkel Groep. Vanaf 2010 wordt onder het motto ‘afval bestaat niet’ het afval dat zij inzamelen geheel hergebruikt, voor recycling en voor groene stroom en warmte voor honderdduizenden huishoudens en bedrijven.
 77

   82   83   84   85   86