Page 83 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 83

Ook de concepten Modulair Ontwerpen en Adaptive Manufacturing gaan over duurzaam design. Over een manier van productontwikkeling waarbij het product door de (relatief simpele) toevoeging van modules of elementen aangepast kan worden aan specifieke eisen, of uitgebouwd kan worden tot een volgende versie. Daardoor hoeft een verouderd model niet meer afgeschreven te worden, maar kan een nieuwe module toegevoegd worden waardoor het weer state-of-the-art functioneert. Met adaptive manufacturing is het mogelijk om dure en complexe producten of onderdelen met verschillende componenten op maat te produceren. Vaak wordt hiervoor een 3D-printer gebruikt.
De 3D-printer is voor de circulaire economie een belangrijke uitvinding. Een 3D-printer kan kleine onderdelen van machines en apparaten afdrukken. Waar het nu nog vaak duurder is
een onderdeel te vervangen dan nieuw aan
te schaffen, kan een 3D-printer makkelijk en goedkoop onderdelen printen. Vanaf 2013 staat er zelfs op het ruimtestation ISS een 3D-printer, zodat gereedschap en onderdelen in de ruimte kunnen worden geprint.
Biomimicry
Een trend binnen de circulaire ontwerpfase van producten is biomimicry, waarbij simpele oplossingen uit de natuur voor producten worden gebruikt. Vloerbedekkingsbedrijf Interfaceflor heeft de kenmerken van de natuur gecombineerd met haar eigen haartechnologie om volledig willekeurige tegels te produceren. Elke tegel is hierdoor net iets anders qua patroon en kleur. Aangezien er geen herhaald patroon is, maakt het niet uit of alle tegels wel in dezelfde richting liggen. Als er een tegel beschadigd is, kan deze door een nieuwe worden vervangen zonder een verstoring van de algehele uitstraling. Daardoor is men minder geneigd om over te gaan tot aanschaf van een geheel nieuwe set van tegels.
  76
   81   82   83   84   85