Page 94 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 94

 Omschrijving van glocal anno 2017
Glocal staat voor een visie of houding die tegelijkertijd lokaal en globaal gericht is. Voor een organisatie betekent het dat de organisatie lokaal geworteld is, maar een mondiale bril heeft. Dit komt tot uiting in de slogan: ‘Think Global, Act Local’. Lokale trots en een positieve houding ten opzichte van globalisering worden gecombineerd.
Uit respect, trots en verantwoordelijkheidsgevoel voor de directe omgeving worden zoveel mogelijk lokale grondstoffen en diensten benut, terwijl productie voor de lokale markt op lokale schaal plaatsvindt. Er wordt ook aandacht besteed aan lokale samenwerkingen en het betrekken van burgers in de omgeving en het ontwikkelen van specifieke producten afgestemd op de lokale markt. Dit zorgt voor een authentiek lokaal profiel.
Een Futureproof Organisatie weet wat het product of de dienst internationaal kan opleveren en staat open voor innovaties overal ter wereld. Bovendien houdt de organisatie in de gaten wat de trends en ontwikkelingen in de wereld zijn en reageert daar flexibel op.
Tips
Een glocale organisatiestrategie wil zeggen dat u samenwerkt en gebruik maakt van de energie in de omgeving van uw organisatie. Welke interessante initiatieven zijn er in uw omgeving, die relevant voor u kunnen zijn? Welke lokale partners kunnen met u meedenken? Vooral in steden zijn er onuitputtelijke kansen voor een glocale strategie. U kunt meesurfen op de golven van de sociale energie die er al is, met kunstenaars, studenten, sociaal ondernemers en andere slimme geesten.
www.stedenintransitie.nl www.awesomefoundation.org www.impacthub.net
   7
8
 

   92   93   94   95   96