Page 98 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 98

Een voorbeeld hiervan is de complottheorie die groeit ten aanzien van de Bilderberggroep en haar conferenties. Een elite van zakenlieden, regeringsleiders, intellectuelen en bankiers komt vanaf 1954, met als eerste voorzitter Prins Bernard, in besloten kring jaarlijks bijeen om te praten over wereldzaken. Volgens sommigen zou de Bilderberggroep streven naar globale dictatuur. De weerstand tegen gevestigde belangen en elite weerspiegelt zich in bewegingen als Provo en Flowerpower en vormt een golf die zich internationaal verspreid. In mei 1968 laten ook de studenten zich massaal horen tijdens protesten in Frankrijk.
In Nederland zijn grote, hiƫrarchische (staats)bedrijven als Philips, Shell, Fokker en PTT de machtigste bedrijven. Maar de tijdsgeest heeft ook bij hen tot gevolg dat inspraak, democratisering en zelfontplooiing van werknemers belangrijker wordt. In 1968 krijgt het personeel van Ahold/Albert Heijn bijvoorbeeld de mogelijkheid aandelen te kopen.
Zakelijkheid
In de jaren zeventig gaat het Nederland niet voor de wind. Zowel in de politiek, de maatschappij als de economie is het vanwege de eerste en tweede oliecrises van 1973 en 1979 onrustig. Zakelijk leiderschap gaat over de grote architect die de koers uitzet en de organisatie is primair een bedrijf waar omzet moet worden gegenereerd. Zakelijke leiders in Nederland zijn bijvoorbeeld de broers Albert en Gerrit- Jan Heijn. Zij voeren nieuwe organisatieprincipes in, zoals de Profit Centers. Dat wil zeggen dat hun eigen fabrieken en dochtermaatschappijen als Etos zelf hun broek moeten ophouden en zaken mogen doen met wie ze willen. Maar wie het niet redt, valt af. In de jaren tachtig vindt er een maatschappelijk proces plaats van meer marktwerking, deregulering en automatisering. De bedrijfscultuur is er een van zakelijkheid en no- nonsense. Leiderschap van een organisatie gaat in deze periode over
omzet, efficiency en winstmaximalisatie.
 91

   96   97   98   99   100