Page 101 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 101

De geloofwaardigheid van CEO’s daalt in alle landen tot een dieptepunt. Men zoekt naar leiders die het anders doen, die problemen benoemen, de elite weer verbinden met de normale man. Bij politieke verkiezingen is de politicus in het midden van het spectrum niet meer interessant. Het volk kiest voor extremen, aan de linker- of rechterkant van het politieke spectrum. Trump’s verkiezing geeft uiting aan het gevoel van ontevredenheid over de leiders van het land. Aan de andere kant van het spectrum staan politici als Trudeau in Canada en Klaver van Groen Links symbool voor de behoefte van een nieuw, laagdrempelig en idealistisch leiderschap. Maar ook links-populistische politici als Corbyn en Sanders zijn populair. Alle vormen van leiderschap lijken beter dan de stijl van de oude, bestuurlijke elite.
Vrouwelijk leiderschap
Er is een sterkere roep om vrouwelijk leiderschap. Vlak na de financiële crisis vraagt men zich af of die crisis
voorkomen had kunnen worden als er
meer vrouwelijke leiders waren
geweest. Uit onderzoek in 2016 van het
Peterson Institute for International
Economics blijkt dat de aanwezigheid
van vrouwelijke executives gemiddeld
neer komt op 15% meer
winstgevendheid voor bedrijven.
Vrouwelijk leiderschap leidt tot meer
diversiteit in organisaties, wat goed is voor de bloei van een organisatie. Lees hierover meer bij het kenmerk diversiteit.
Nieuwe stijlen
Empowering leadership en transformational leadership zijn de belangrijke leiderschapsstijlen anno 2017. Adviesbureau AT Osborn brengt dat in de praktijk door de bedrijfsvisie in co-creatie met de medewerkers te vormen. Bij IT-bedrijf Experius worden zowel de successen als de fouten gevierd. Daarmee wordt innovatieve denkkracht gestimuleerd. Ook ziekenhuis Jeroen Bosch deelt haar calamiteiten en geeft aan hoe er van geleerd is.
 94   99   100   101   102   103