Page 25 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 25

Technologie & digitalisering
Computers worden steeds slimmer en in 2016 verslaat de computer ‘DeepMind' de drievoudig Europees Kampioen Fan Hui bij het strategische denkspel Go.
Steeds meer organisaties maken gebruik van technologie en digitalisering, liefst in combinatie. Er komen meer zelfsturende, intelligente apparaten op de markt. Smart grids ondersteunen energiebedrijven door het zelfstandig verwerken van informatie over vraag en aanbod van het energienet. Domotica en slimme software in combinatie met gebruiksapparaten dragen bij aan gemak en duurzaamheid. Zo kunnen bijvoorbeeld verlichting, verwarming en apparaten van een afstand worden bediend of worden ingesteld op autonoom handelen. Anno 2017 bieden vele disruptieve bedrijven, zoals Uber en Airbnb, een dienst aan op basis van intelligente apps. Daarmee wordt de markt van hotels en taxi’s behoorlijk ondergraven.
Singularity, de theorie die voorspelt dat de exponentiële groei van technologie het menselijke vermogen voorbij schiet, biedt voor slimme organisaties kansen in het verbinden van puur menselijke kwaliteiten met technologische mogelijkheden. Daardoor zullen ook oplossingen voorhanden komen rondom voorheen onoplosbare uitdagingen, zoals ouderdom en armoede.
In het gezondheidssegment is de Jawbone UP een voorbeeld van zo’n slim product, gericht op het gemak en de gezondheid van mensen. Het is een armband die persoonlijke informatie met betrekking tot slapen, eten en bewegen meet en analyseert. Door koppeling aan een smartphone beslist de Jawbone UP wanneer en in welke mate er gegeten, bewogen en geslapen moet worden.
 18

   23   24   25   26   27