Page 50 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 50

Gebruik van een netwerk
Er ontstaan nieuwe onderdelen van bedrijfsvoering die typisch zijn voor de netwerkeconomie, omdat het te maken heeft met het democratiseren van kennis en middelen en het zien van het netwerk als bron van kennis:
• Facebook vraagt zijn gebruikers om lokale versies te maken, zodat de taal past bij de lokale cultuur. Dit is crowdsourcing: bedrijven schakelen het publiek in als deskundige. Er zijn ook diverse crowdsourcing-platforms, waar een uitdaging of opdracht uitgezet kan worden.
• Bij cloudcomputing wordt gebruik van servers gedeeld. Flexibele dataverwerking bij piek- en dalbezetting zorgt ervoor dat energie- efficiëntie samen gaat met kostenbesparing. Ook kun je met je collega aan hetzelfde document werken, als een programma niet op een pc draait, maar op een server ergens ‘in de cloud’.
• Complexe uitdagingen in de keten, waarbij verschillende partners nodig zijn voor het bereiken van een goed resultaat, kunnen goed opgepakt worden in een partnerschap. Zo werken vijf dienstverleners in de bouw samen in Het Consortium, waardoor zij een totaaloplossing kunnen bieden voor woningbouwcorporaties op het gebied van renovatie en onderhoud.
• Bij co-creatie helpen leveranciers, werknemers en klanten om een product te ontwikkelen. Zo heeft de Lays Chips-enquête, waarbij consumenten met suggesties mochten komen voor een nieuwe chipssmaak, uiteindelijk Patatje
Joppie Chips opgeleverd.
 43   48   49   50   51   52