Page 51 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 51

 • Freeconomics is het nieuwe verdienmodel voor bedrijven dat steunt op iets gratis weg geven. Internetsites als Google zijn gratis, en verdienen aan de advertenties. Een software-ontwikkelaar kan bijvoorbeeld de basisversie gratis weggegeven, maar voor extra opties geld vragen.
• Het oude waardesysteem dat erop gericht is om kennis binnen de organisatie te houden, komt te vervallen. Meer informatie wordt open source, wat betekent dat informatie openlijk gedeeld wordt en vrij toegankelijk is.
De insteek daarbij is dat kennis vitaal is: wanneer alle beschikbare kennis en technologieën worden gecombineerd, worden minder fouten gemaakt en komt innovatie sneller op gang. Linux is een voorbeeld van een breed gebruikt computerbesturingssysteem dat vrij beschikbaar is voor iedereen en dat door iedereen uitgebreid kan worden.
• Blockchain is een technologie die veilig transacties kan vastleggen. De database is decentraal, het eigenaarschap wordt gedeeld en het is open voor aanpassingen door alle gebruikers. Financiële transacties kunnen plaatsvinden zonder (kostbare) tussenpersoon.
De Gemeente Rotterdam heeft bijvoorbeeld samen met Deloitte een systeem voor de vastgoedsector ontwikkeld. De blockchain- technologie zorgt voor snelle en veilige vastlegging van huur- en koopcontracten en uitwisseling van data in een gedeelde database. De betrokken partijen (taxateur, makelaar, koper, verkoper, bank en kadaster) kunnen zo allemaal tegelijk over dezelfde courante informatie beschikken tegen lagere kosten.
44

   49   50   51   52   53