Page 58 - Microsoft Word - Maandagavond 13 nov De Futureproof Organisatie def incl voor- en achterkant.docx
P. 58

In 1996 starten Iqbal Quadir en Muhammad Yunus Grameen Telecom. Hun Village Phone combineert microfinanciering en mobiele technologie om de toegang tot mobiele diensten te versterken en met name vrouwen op het platteland van Bangladesh een nieuwe bron van inkomsten te geven.
Maatschappelijke missie
Rond het millennium doet zingeving en spiritualiteit breder z’n intrede op de werkvloer. Bij computerbedrijf Intel zijn medewerkers actief in diverse groepen rondom thema’s als levensovertuiging of identiteit. Sociaal ondernemerschap begint op te komen in Nederland. Een sociale onderneming onderneemt met een maatschappelijke missie (lees ook het kenmerk impact). Het is een ultiem voorbeeld van de combinatie van zingeving en werk. Een van de eerste sociale ondernemingen is Valid Express, opgericht in 1999. Bij het bedrijf van oprichtster Nicolette Mak werken 'mensen met een lastig lichaam' als koerier in aangepaste auto's. In 2012 wordt het bedrijf overgenomen door Post NL.
Maar ook ‘gewone’ bedrijven besteden steeds meer aandacht aan maatschappelijk betrokken ondernemerschap. TNT werkt bijvoorbeeld sinds 2002 samen met het Wereldvoedselprogramma van de VN. Medewerkers zetten hun expertise over transport in om de logistiek van voedselverspreiding te verbeteren in arme gebieden. Het facilitaire familiebedrijf Vebego richt zich volgens zijn nieuwe targets op ‘betekenisvol werk bieden aan 50.000 medewerkers’.
Na het knappen van de internetbubbel in 2000, die
wordt opgevolgd door een internationale bankencrisis, uiteindelijk gevolgd door een economische crisis, komt de economie in een recessie. Dit leidt vanaf 2010 tot onvrede bij het grote publiek en een groei van de Occupy-beweging. Men wil een
maatschappelijke insteek van de financiële sector in plaats van ‘greed’.
 51   56   57   58   59   60